Taxidermie

Uit passie voor de natuur en in het bijzonder, de dieren, ben ik in 2022 gestart met een uitgebreide cursus Taxidermist. Dit bij Bos en Fauna. Wenst u een klein (huis)dier (<15 kg) te laten opzetten, zodat het een 2de leven krijgt, dan kunt u hiervoor bij ons terecht. Stuur gerust een mailtje naar info@poezenijn.be voor meer info.

Eigen werken:

Duitse reus

Hangoortje

Pauw (man)

Pauw (vrouw)

Struisvogelkuiken

Langharige Teckel

Bosuil met muis

Buizerd

Bunzing

Bijkomende informatie:

Wat te doen als je een dood dier vindt?

Leg het dier tijdelijk in de diepvries. Best in een zak, waarbij je zoveel mogelijk lucht, uit het zakje, duwt. Een zipzakje is hiervoor handig. Invriezen gebeurt best binnen de 24 uur, anders bestaat de kans op verlies van haren of veren tijdens het prepareren.

Informatie prepareren/ taxidermy

Taxidermie is een ambacht waarbij men een gestorven dier prepareert, zodat deze voor jaren bewaard kan blijven. Dit kan voor wetenschappelijke doeleinden zijn, maar evenzeer voor decoratie of als aandenken aan een huisdier.

De basisprincipes van taxidermie zijn redelijk eenvoudig:

     

      1. het dier wordt gevild
         

      1. de huid wordt gelooid zodat deze niet meer vergaat
         

      1. de gelooide huid wordt op een kunstlichaam geplaatst 
         

    Ondanks dat het maar drie stappen zijn, vergt elke stap veel kennis en vaardigheid.

    Het villen moet op zo een manier gebeuren dat de huid heel blijft, de vacht of veren niet uitvallen en alle details zoals oogleden zichtbaar blijven. De binnenkant van de huid moet ontdaan worden van alle spieren en vet.

    Eenmaal proper kan men de huid looien. Dit houdt in dat de huid in verschillende baden gelegd wordt, met daarin telkens verschillende chemicaliën. In het geval van zoogdieren kan het looiproces weken tot maanden duren.

    Het kunstlichaam kan op verschillende manieren gemaakt worden. Er is de mogelijkheid om een kunstlichaam uit houtwol te binden. Ook PU-schuim is een veel gebruikt materiaal. In alle gevallen is het de uitdaging om het kunstlichaam exact dezelfde vorm en afmetingen te geven als het echte lichaam. Als ultieme mogelijkheid om een exacte kopie te maken van het lichaam, kan men een mal en een afgietsel van het lichaam maken.

    Taxidermy houdt het prepareren of het opzetten van dieren in. Prepareren is het bewerken van het dode lichaam van een dier, zodat het geconserveerd blijft. Iemand die dit doet noemt men een preparateur of een taxidermist. Er zijn verschillende preparatietechnieken, zoals het ‘volledig opzetten’ of balgen.

    Taxidermy is een samenstelling van Griekse woorden τάξης (taxis) verplaatsen en δέρμα (derma) huid: het verplaatsen van de huid.

    Taxidermist: Opzetten (of volledig opzetten) is een conserveringstechniek om een dood dier te conserveren, waarbij de vorm van het lichaam natuurgetrouw blijft bewaard en het resultaat kan worden tentoongesteld. De huid wordt van het dier verwijderd en vervolgens over een op maat gemaakt kunstlichaam gespannen. Het kunstlichaam is dusdanig gebouwd dat het opgezette dier in een natuurlijke pose te zien is. Bepaalde onderdelen worden door kunstexemplaren vervangen (in ieder geval de ogen). Sommige beenderen (schedel, poten) worden gereinigd en gebruikt voor het kunstlichaam.

    Geen van deze dieren werd gedood voor de taxidermie. Ze zijn ofwel verkeersslachtoffers of gestorven aan een natuurlijke dood.

    Wenst u meer info over het opzetten van een (huis)dier: stuur dan een mailtje naar info@poezenijn.be